Welkom op de website van ACV Puls AZ Groeninge. Bezoek deze website geregeld en blijf op de hoopte van wat écht belangrijk is in AZ Groeninge.

Recent was er een interne verhuis tussen dagziekenhuis 6 en verpleegeenheid 6. Deze verhuis werd op vrij korte termijn gepland en uitgevoerd maar bezorgt de medewerkers op dagziekenhuis 6 nu best wat kopzorgen. Op de rondgang vanuit het comité (CPBW) werden we aangesproken door verschillende medewerkers om de situatie aan te kaarten. We uitten onze bezorgdheden naar de directie op het CPBW van 16 januari 2025.

Op het dagziekenhuis 6 worden internistische en oncologische dagziekenhuis-patiënten gepland. Voornamelijk vanuit de dienst cardiologie, maar ook meer en meer vanuit de dienst gastro-enterologie, longziekten, reumatologie en oncologie. De planning loopt echter heel ongecontroleerd waardoor er op sommige dagen een serieuze turnover van patiënten ontstaan, en op andere dagen dan soms een eerder onderplanning.

Ook qua infrastructuur laat die afdeling sinds de verhuis te wensen over! We stelden toch wel heel ernstige gebrekkige infrastructuur vast:

– Oude 2 persoonskamers die omgevormd werden zonder infrastructuurs-aanpassingen naar kamers waar 4 zetelpatiënten dienen opgevangen te worden. Onaangepast in die zin dat er quasi geen ruimte is voor verpleegkundigen om hun technische interventies uit te voeren.
– Die zetelkamers hebben trouwens ook niet de minste voorzieningen om de privacy van patiënten te garanderen tijdens verzorgingsmomenten.
– Er is heel veel tekort aan opbergruimte, waardoor de medewerkers genoodzaakt zijn om hun materiaal onbeschermd in een deel van de gang op de verpleegeenheid achter te laten op momenten dat het dagziekenhuis gesloten wordt. Zo blijven EKG-machines, rolstoelen, infuusstaanders, … gewoon in de gangen staan en verdwijnen die soms.
– Bovendien wordt binnenkort op die dienst ook nog het geriatrisch dagziekenhuis toegevoegd. De kamers die nu nog ingezet worden als bufferkamers zullen dan niet meer beschikbaar zijn, wat nog meer turnover van bedden zal veroorzaken.
– 2 diensten zullen dan in dezelfde gangen los van elkaar moeten functioneren met een apart voorraadbeheer, slob en apotheeklokaal.

UPDATE 27/01/2025:

Op het CPBW van januari 2025 werd deze situatie gekaderd door de ACV Puls militanten. Op 27 januari 2025 was er als gevolgd van die melding op CPBW een overleg tussen zorgmanager, hoofdverpleging en syndicale delegatie van ACV Puls.

De situatie werd op een contructieve manier toegelicht door alle partijen en er werd door iedereen de intentie uitgesproken om de situatie niet laten escaleren, maar met concrete maatregelen te proberen oplossen. Niet alle oplossingen kunnen even snel uitgewerkt worden uiteraard. Toch kwamen tijdens het overleg alvast volgende zaken naar voor als quick-wins:

  • Er komen eind deze week praktischere, comfortabelere zetelbedden op de afdeling. Deze zullen niet alleen comfortabeler zijn voor patiënten, maar zijn ook makkelijker in gebruik tijdens vervoer voor bijvoorbeeld verpleging.
  • Om nutteloze discussies te vermijden tussen verpleging en patiënten wordt vanuit zorgmanagement gevraagd aan opnameplanning om patiënten steeds te verwittigen als ze hun kamerkeuze niet zullen krijgen. Niet alleen voor iemand die een kamer alleen vroeg, maar ook voor patiënten die een kamer van 2 vragen en op een zetelkamer van 4 gepland zullen worden.
  • Er wordt aan de opnameplanning gevraagd om beter te spreiden over gans de week. Het liefst zou de opnameplanning werken met een dagelijks quotum van aantal patiënten per medische discipline. Dit ligt echter gevoelig voor de artsen. Toch lijkt dit de beste oplossing om overplanning tegen te gaan.
  • Er wordt nauw opgevolgd hoe patiënten de nieuwe infrastructuur en organisatie ervaren. Hiervoor zal de NPS-bevraging vanuit de dienst kwaliteit een belangrijke rol spelen. We vragen dan ook aan iedere medewerker van de dienst om patiënt actief te stimuleren om de tevredenheidsenquête in te vullen.
  • Er wordt nagedacht over een ‘voorbereidingslokaal’ waar patiënten, die grote voorbereiding nodig hebben, en gepland worden in een dagzaal, initieel in terecht kunnen. In dat voorbereidingslokaal worden dan de eerste zorgen op een respectvolle manier uitgevoerd. Daarna pas wordt de patiënt overgebracht naar zijn of haar zetelkamer.
  • Cijfers worden de komende weken opgevolgd om na te gaan of de verhouding tussen zetelbedden en effectieve bedden op de afdeling wel correct zit. Indien niet, kan dit daarna bijgestuurd worden.

Zowel zorgmanager als directe leidinggevende op de afdeling roepen op om open te communiceren naar hen toe en samen te helpen zoeken naar de juiste oplossingen. Vanuit syndicale hoek zijn wij uiteraard steeds bereid om verder te bemiddelen indien nodig.